zaterdag 4 mei 2013

Energie en weerstand


Gezond en Natuurlijk   Gerard

Energie en weerstand

Buiten slaat koning winter inmiddels hard toe. Deze ochtend wordt Nederland overspoeld met files. We bereiken een record van meer dan duizend kilometer. Een wit laken zorgt ervoor dat iedereen zich rustig een weg baant in veilige winterse haven. Sommige bestuurders kijken moe van zich af, anderen verschuilen zich in een berg met witte doekjes. Proestend, snotterend en stotterend komt de stoet weer op gang.

De tijd van vermoeidheid en weinig weerstand is aangebroken. Ons lichaam waant zich in een provisorische winterslaap. Virussen hebben vrij spel. Onze immuniteit is een gatenkaas. Met onze energie gaat het al niet veel beter, laat staan onze voornemens en doelen. We zijn moe.

De vraag die we ons kunnen stellen is, “hoe laden we de accu weer op?”. Een paar weekjes Tenerife is niet voor iedereen weggelegd. We zouden er bovendien onze vitamine D en dus, onze weerstand, nauwelijks mee kunnen opkrikken. Onze vermoeidheid impliceert een tekort aan magnesium en B vitamines. We eten nu eenmaal niet makkelijk borden vol rauwkost in de wintermaanden. Volgens recent Brits en Nederlands onderzoek heeft driekwart van de West Europeanen een groot gebrek aan vitamine D. Weerstandsvermindering, depressie, botproblematiek, kanker en andere chronische ziekten krijgen vrij spel. De aloude tijden van levertraanolie liggen ver achter ons. De hoeveelheden magnesium in groente zijn sinds 1940 met 24 procent gedaald en die van calcium zelfs 46 procent. Er komt een eind aan het zelf herstellend vermogen van onze motor.

Natuurlijk wil ik geen pleidooi houden voor de supplementenindustrie, die kunnen zichzelf wel beklijven, maar het is een feit dat ons lichaam tekorten suggereert. Het rode lampje brandt. Er komen wat vervelende klanken uit de machinekamer. We zijn toe aan de winterinspectie.

Aanvullingen moet je met veel beleid inzetten. In de praktijk adviseer ik voor de vermoeidheid een magnesium/calcium tablet, soms aangevuld met B vitamines. In sommige situaties komt daar zink, Q10 en eventueel carnitine bij. Weerstandsproblemen probeer ik te lijf te gaan met het verhogen van met name vitamine C en D. Wanneer de problemen groot zijn, helpt een standaard potje multivitaminen echt niet meer. Vaak vul ik de behandeling aan met zuurstoftherapie. Patiënten merken dat ze sterker, energieker en gezonder uit de therapie komen. Bovendien slapen ze weer voortreffelijk. Een van de dingen, waaraan we in de wintermaanden best wat aandacht mogen schenken. Ons lichaam is, net als de natuur, wat meer in rust.
info@matera.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten